Om

Mariestads Segelklubb grundades 1912 och har idag drygt 300 medlemmar. Klubben har en bred verksamhet som sträcker sig från barn- och ungdomsverksamhet med jollesegling, till issegling och revyverksamhet och fyller en mycket viktig social uppgift bland Mariestads båt- och sjölivsintresserade.

Mariestads Segelklubb
Hamngatan 55

542 30 Mariestad

POSTADRESS:
Mariestads SK – Segling
Rikard Eklund, Hasslerör backen 2
54292 Mariestad

BESÖKSADRESS:
Hamngatan 55
54230 Mariestad

KONTAKT:
Tel: 050119751
E-post: info@mariestadssegelklubb.se

Utifrån klubbens olika kommittéer beskrivs vår verksamhet lite närmare:

Kajutakommittén
Kajutan är vår fina klubbhusanläggning som ligger alldeles vid vattnet i Mariestads hamn. Klubbhuset består av garage, omklädningsrum, kök, möteslokaler, förråd och kontor.
Detta är klubbens normala träffpunkt. Här håller vi möten, utbildningar, träningar, fester, rorsmansmöten och allehanda andra sammankomster. Läget medger att jolleseglarna enkelt kan gå från teoretiska lektioner och kliva rakt ut i båtarna vid jollebryggorna.

Skebergakommittén
Skeberga är MSK: s uthamn. Anläggningen är ursprungligen en sommarrestaurang belägen på Torsös sydsida någon timmes segling från Mariestad. Sedan 1940-talet är Skeberga i MSK: s ägo och disponeras fritt av våra medlemmar. Anläggningen utnyttjas friskt under sommarmånaderna även av gästande seglare. Anläggningen har de senaste åren ständigt renoverats och förbättrats.

Jollekommittén
Optimistseglarna har fått ett uppsving de senaste åren och under säsongen har vi ett drygt trettiotal aktiva barn och ungdomar som regelbundet tränar och tävlar. Bland tävlingarna kan nämnas vår egen Ox-cup samt Lag-SM i optimist som vi arrangerade hösten 2003, rikskval/Elitserie våren 2006, rikskval hösten 2008, Elitserie E-jollar våren 2010.

Tävlingskommittén
Tävlingskommittén finns för att hålla i organisationen då vi är värdar för större tävlingar och mästerskap.

Kappseglingskommittén
Detta är gänget som i huvudsak ordnar våra interna kappseglingar som vårsegling, höstsegling, Skebergaköret och Singlehead och diverse träningsseglingar under vår- och höstsäsongen. Kommittén ansvarar även för vår årligt återkommande stora kappsegling Torsö Runt. Tävlingen med efterföljande fest har anor från 1930-talet och är ett mycket uppskattat arrangemang som brukar locka deltagare från ett stort antal klubbar runtom Vänern. Som mest har Torsö Runt haft över 200 båtar på startlinjen.

Utbildningskommittén
Ordnar temakvällar, föredrag, navigationskurser, kurser för seglingsarrangörer mm.

Isseglingkommitten
Isseglarna är kanske inte så många, men desto mer entusiastiska. Dessa ”höghastighetsseglare” seglar och arrangerar tävlingar varhelst det finns is under vinterhalvåret.

Sist men definitivt inte minst måste våra mest kända tävlingsseglare nämnas:
Mikael Collberg och Per Åhlby som har åtskilliga internationella och nationella medaljer i främst Laser, Soling, Express och H-båt.